VENRAY - Dinsdag 11 oktober is het Coming Out Day. Een belangrijke dag en daarom hees het voltallige college van burgemeester en wethouders samen met leden van Coming Inn en belangenorganisatie COC de speciale Venrayse regenboogvlag. Met het hijsen van de vlag wil de gemeente uitdragen dat je mag zijn wie je bent en je mag houden van wie je wilt. Niet alleen op Coming Out Day maar het hele jaar door.

'Venray voor iedereen'

De stichting Coming Inn heeft speciaal voor deze gelegenheid een Venrayse Pridevlag gemaakt. Hierbij is de regenboogvlag gecombineerd met de Venrayse vlag. Sinds 2017 hijst de gemeente Venray op Coming Out Day de regenboogvlag. Dit keer voor het eerst met het hele college.

Wethouder Martin Leenders: “We hebben op 27 september in de gemeenteraad de Inclusieagenda 'Venray voor iedereen' vastgesteld. Met als doel dat we een gemeente creëren waarin iedereen mee kan doen en zich geaccepteerd en veilig voelt. Dit doel loopt door alle thema’s van de gemeente heen. En daar zijn dus ook alle collegeleden bij betrokken. Vandaar dat we hier samen staan.”

Internationale dag

Coming Out Day is een internationale dag van aandacht en respect voor lhbti’s en queer-personen. Deze dag komt jaarlijks terug op 11 oktober. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele geaardheid of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar het idee 'uit de kast komen'. Veel jongeren én ouderen gebruiken Coming Out Day dan ook om uit de kast te komen. Ze vertellen dan tegen vrienden, klasgenoten of familieleden dat ze lesbo, homo, bi, transgender, intersekse of queer zijn.

Regenboogvlaggen op overheidsgebouwen in Nederland

In 2009 werd, op initiatief van het COC, de datum 11 oktober uitgeroepen tot Nationale Coming Out Day. Met als doel om daarmee de sociale acceptatie van lhbti’s te bevorderen. Om lhbti’s en queer-personen een steuntje in de rug te geven, hijsen veel gemeenten en provincies de regenboogvlag.