VENLO - Venlo biedt leerlingen van 4 tot 23 jaar die net in Nederland zijn volop onderwijskansen om hun volledige potentieel te benutten. Door intensieve samenwerking tussen gemeente, scholen en maatschappelijke partners streeft Venlo naar inclusief onderwijs waarin alle leerlingen gelijke kansen krijgen.

Leerlingen moeten zich kunnen ontwikkelen tot actieve en betrokken leden van onze samenleving. Taalverwerving, integratie en het welzijn van leerlingen zijn belangrijke basiselementen in het Venlose nieuwkomersonderwijs.

Samenwerking tussen onderwijstypen

Het nieuwkomersonderwijs in Venlo onderscheidt zich door de sterke samenwerking tussen de verschillende onderwijstypen, van basisschool tot en met Mbo, met korte lijnen tussen de betrokken partijen. Deze nauwe samenwerking maakt het mogelijk om snel te schakelen en beter maatwerk te bieden aan nieuwkomers, afgestemd op hun leeftijd en specifieke behoeften. “De onderwijsbehoeften van leerlingen staan echt voorop,” stelt wethouder Frans Schatorjé (Onderwijs). “Doordat de taalklassen zijn ingedeeld op leeftijd, kunnen leerlingen onderwijs volgen dat beter aansluit op hun ontwikkelingsniveau.”

Uitgangspunten

Onderwijsbesturen en Gemeente Venlo hebben gezamenlijk uitgangspunten geformuleerd die dienen als basis voor nieuwkomersonderwijs. Een groot aantal partijen, van kinderopvang tot en met het Mbo, is betrokken bij het formuleren van deze uitgangspunten. Wethouder Schatorjé: “Hierdoor is er een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid ontstaan. Samen aan de lat voor toekomstbestendig nieuwkomersonderwijs waar gelijke kansen voor ieder kind — inclusief nieuwkomers — centraal staan.”

Gelijke kansen

Deze aanpak is duidelijk in lijn met de ‘Gelijke Kansen Alliantie’ vanuit het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Daarin werken scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties samen aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving. Nieuwkomersonderwijs is dan ook een onderdeel van het Venlose programma ‘Gelijke kansen door duurzame samenwerking’.

Opzet huidige nieuwkomersonderwijs

Verspreid over verschillende basisscholen in de gemeente zijn er momenteel twaalf taalklassen voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Binnen de taalklassen in het basisonderwijs zitten leerlingen gedeeltelijk in de taalklas en gedeeltelijk in de reguliere stamgroep. Hierdoor vindt integratie plaats en worden kinderen ondergedompeld in de Nederlandse taal.

Op basisschool Groeneveld in Venlo-Oost zijn er twee taalklassen voor leerlingen van 10 tot en met 14 jaar. Leerlingen van 12 tot 18 jaar kunnen terecht in zeven tot tien internationale schakelklassen (ISK) op het Valuascollege. En bij Gilde Opleidingen (locatie Laaghuissingel) zijn er twee ISK-klassen voor leerlingen van 16 tot en met 23 jaar.

De groepen voor 10-14-jarigen en de ISK Mbo-groepen zijn ontstaan vanwege hoge druk op de ISK. Een positief gevolg is dat de leerlingen per leeftijdsgroep onderwijs volgen. Dit is prettig voor de leerlingen. Bijkomend voordeel is dat het onderwijsprogramma kan worden aangepast. ISK Mbo is bijvoorbeeld gericht op taal, loopbaanoriëntatie en praktijkleren. Het onderwijs aan 10-14-jarigen is gericht op taal en de voorbereiding richting het voortgezet onderwijs.