VENLO - Voorzitter Prof. Dr. Martin Paul van de Universiteit Maastricht heeft dinsdag 7 september de ere-speld van de gemeente Venlo ontvangen. Burgemeester Scholten reikte deze hoogste waarderingsonderscheiding van Venlo uit tijdens het symposium ‘De transformatie van Venlo tot kennisregio’. Professor Paul neemt volgende maand afscheid van het UM. Hij wordt rector op de universiteit in het Duitse Bochum.


Professor Paul heeft als voorzitter van het UM veel betekent voor Venlo en de regio. Zo stond hij aan de wieg van de Brightlands Campus Greenport, door de vestiging van een dependance van het UM in Venlo.

“De komst van de universiteit naar Venlo is een kantelpunt in de ontwikkeling van onze stad en onze regio geweest. In het verleden trokken veel jongeren weg uit de stad om te studeren, settelden zich vervolgens in de studentensteden en kwamen niet meer terug naar de regio. Dat terwijl we juist hoger opgeleiden hier nodig hadden voor onze vele innovatieve bedrijven, met name in de maakindustrie, logistiek en agrosector”, zei burgemeester Scholten tijdens het symposium. “De universiteit Maastricht bracht daar als initiator, katalysator en regisseur verandering in met de komst van een dependance in Venlo.”

Economische boost
Brightlands, met vier campussen in Limburg die elkaar onderling versterken, zorgt voor een economische boost van ongekende omvang. Inmiddels ontwikkelt de nog jonge Brightlands Campus Greenport Venlo zich ook als kennis-hotspot, met gezonde voeding en duurzame logistiek als prominente thema’s. Er is een groot netwerk ontstaan met veel innovatieve bedrijven en kennisinstellingen als mede-investeerders. Daarbij investeren ook de provincie en het Rijk vele miljoenen in Brightlands.

Volwaardige stad
En Brightlands werpt zijn vruchten af. We zien dat het aantal hoger opgeleiden in Venlo de laatste jaren enorm is gestegen. Twee weken geleden nog mochten we weer 1400 nieuwe studenten tijdens de inkom ontvangen. De meesten uit Duitsland en Nederland, maar ook uit vele andere windstreken van de wereld, zoals Bolivia, Ethiopië, Zuid-Afrika, Oman en Taiwan.

Zo wordt Limburg steeds meer de place to be. En Venlo, steeds meer een complete, volwaardige stad in een regio met perspectief voor vele nieuwe generaties.

“Dit alles is de erfenis van professor Paul”, zei burgemeester Scholten tijdens het symposium. De burgemeester benadrukte daarbij dat dit geen absoluut afscheid van professor Paul is. “Dit is een volgende stap om onze samenwerking internationaal verder uit te breiden. De Ruhr-Universität in Bochum mag nu al trots zijn op uw komst als rector”, zei Scholten.