VENLO - Met de kinderburgemeester willen we kinderen meer betrekken bij wat wij in gemeente Venlo doen. Maar ook samen kijken wat er nog meer nodig is voor kinderen.

De eerste kinderburgemeester wordt door kinderen van de drie deelnemende basisscholen (Toermalijn, Talentencampus Venlo en Sint Martinus) gekozen. De komende week verzorgt burgemeester Scholten bij deze drie basisscholen een gastles. Dit is direct de aftrap naar de verkiezing van de allereerste kinderburgemeester in Venlo.

De kinderburgemeester wordt samen met de burgemeester het gezicht bij belangrijke evenementen, openingen en gebeurtenissen die interessant zijn voor kinderen. Denk hierbij aan het ontvangen van Sinterklaas, huldigingen van sporthelden en de sleuteloverdracht bij Vastelaovend. Maar ook aan meer officiële momenten zoals de dodenherdenking.

Hoe werkt de verkiezing?

Ieder kind uit groep 7 van één van de drie deelnemende scholen kan zich kandidaat stellen. Uiteraard alleen met toestemming van de ouders. Vervolgens kiezen de leerlingen van de school wie “hun” kandidaat wordt. Tot slot krijgen de drie gekozen kandidaten de kans om zich te presenteren bij de gemeente. Hier wordt de uiteindelijke kinderburgemeester benoemd en tijdens een officieel moment geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester.

Wie zoeken we?

We zoeken een kind dat vooral heel veel zin heeft om deze rol te vervullen, en met ons wil meedenken hoe we dat samen het beste kunnen doen. Een nieuwsgierig, betrokken kind, met aandacht voor anderen. Verder is het belangrijk dat het kind dit aan kan. Het kan namelijk best spannend zijn om voor een grote groep te staan!

De kinderburgemeester wordt natuurlijk goed begeleid, zowel door de eigen school als door een begeleider van de gemeente. School en het kind blijven voorop staan. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat het kind kan terugkijken op een mooie ervaring.