BLERICK - Een 23-jarige man is vandaag door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf en een rijontzegging van 10 jaar voor doodslag, poging doodslag, overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet (WVW) en een bedreiging. Op 1 november 2021 heeft hij in Blerick met zijn personenauto opzettelijk en met hoge snelheid een scooter aangereden waardoor één opzittende is overleden en twee anderen zwaargewond zijn geraakt.


Aanrijding

Op 1 november 2021, omstreeks 17:30 uur. vond een ernstige aanrijding plaats tussen een personenauto en een scooter op de Nieuwborgstraat te Blerick. Uit onderzoek bleek dat de auto met aanzienlijke snelheid tegen de achterzijde van de scooter was gebotst. De bijrijder van de scooter overleed ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen. De bestuurder werd met ernstig letsel overgebracht naar het ziekenhuis. Door de aanrijding raakte ook een derde persoon gewond. Zij liep over het trottoir en werd geraakt door één van de opzittenden van de scooter, die na de botsing met de auto vanaf de scooter werd gelanceerd.

Opzettelijk

De verdachte heeft met een veel te hoge snelheid, zonder te remmen of uit te wijken, met zijn auto ingereden op de scooter. Hij heeft deze scooter eerst gedurende bijna een kilometer door een woonwijk achtervolgd. Naar oordeel van de rechtbank was de verdachte zich bewust van de kans dat de opzittenden van de scooter zodanig letsel konden oplopen, dat zij bij een aanrijding zouden kunnen komen te overlijden. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat de verdachte roekeloos heeft gereden in de zin van artikel 6 WVW, waardoor hij zwaar lichamelijk letsel heeft veroorzaakt bij het derde slachtoffer.

Auto ingezet als wapen

De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 14 jaar passend. De verdachte heeft zonder na te denken over de mogelijke gevolgen van zijn gevaarlijke verkeersgedrag met absurde snelheden de scooter achtervolgd. Uiteindelijk heeft hij zijn auto ingezet als wapen en de scooter opzettelijk van achteren aangereden. Door dit handelen is één persoon overleden en zijn twee anderen zwaar gewond geraakt. Direct na het ongeval is verdachte gevlucht en heeft hij drie slachtoffers in hulpeloze toestand achtergelaten.

Daarnaast heeft de verdachte slechts een paar weken voor dit ongeval ook al zijn auto als wapen gebruikt. Hij is ingereden op een groep personen en heeft in zijn auto een jonge vrouw met een mes bedreigd. Omdat verdachte zijn auto als wapen gebruikt, is naast de forse celstraf een rijontzegging voor de maximale duur van 10 jaar passend.