KONIGSLUST - Een 76-jarige man is vandaag door rechtbank Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor het seksueel misbruiken van een gehandicapte bewoonster van zorginstelling Daelzicht in Koningslust.

Misbruik

De man werkte meer dan 40 jaar in diverse functies bij de zorginstelling. De laatste 10 jaar werkte hij hier als vrijwilliger. Op 11 oktober 2023 nam de man, zoals bijna iedere woensdagmiddag, de bewoonster in haar rolstoel mee voor een wandeling. Door een verstandelijke beperking kan zij niet praten, niet lopen en heeft zij het mentale niveau van een baby van maximaal 6 maanden oud. Op een afgelegen gedeelte van het terrein, waar over het algemeen weinig tot geen mensen komen, heeft verdachte haar seksueel misbruikt.

Vragen

De man is betrapt door een nieuwe collega die toevallig in de buurt liep. Tegenover deze en andere collega's heeft hij meteen toegeven wat hij had gedaan. In de rechtbank wist hij niet meer wat hij had gedaan, wat hij had gezegd en waarom dit was gebeurd. De familie van de bewoonster en talloze andere families zijn achtergebleven met vragen die misschien nooit beantwoord zullen worden. De schade die hij daarmee heeft aangericht, gaat verder dan deze zaak alleen.

Straf

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf geëist van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, en de rechtbank vindt die straf passend. De man moet ook 5000 euro smartengeld betalen. De officier van justitie vond dat de man meteen terug moest naar de gevangenis. De rechtbank heeft echter beslist dat hij een eventueel hoger beroep in vrijheid mag afwachten, onder dezelfde voorwaarden die in deze strafzaak al voor hem golden.