UTRECHT - 10.980 cobra’s, 9.368 mortierbommen, 857 flowerbeds, 304 Chinese rollen, 120 Romeinse kaarsen en 192 lawinepijlen. Allemaal illegaal vuurwerk opgeslagen in bunkers aan weerszijden van de Noord Limburgse-Duitse grens. Klaar om verhandeld te worden voor de particuliere markt. Levensgevaarlijk vuurwerk als het niet door professionals wordt afgestoken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag in hoger beroep twee keer 4,5 jaar gevangenisstraf tegen twee mannen uit Nieuwegein (32 en 30). Zij worden onder meer verdacht van handel in dat illegale vuurwerk en het leiding geven aan een criminele organisatie. Een derde man uit Nieuwegein (26) was in de ogen van het OM “enkel” lid van die organisatie. Daarom eiste de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), tegen hem dertig maanden cel waarvan tien maanden voorwaardelijk.

In hoger beroep
De rechtbank veroordeelde de twee mannen van 32 en 30 jaar tot drie jaar gevangenisstraf. De derde man kreeg een celstraf van vijftien maanden opgelegd, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Bovendien vond de rechtbank voor hem een werkstraf van 180 uur passend. Zowel de verdachten als het OM gingen tegen het op 12 juni 2018 gewezen vonnis in hoger beroep. Het OM omdat het de straf te laag vond.

Meer dan 35.000 kilo vuurwerk
De handel van de verdachten kwam in oktober 2016 aan het licht tijdens invallen van de politie. In Arcen werden twee van de drie verdachten aangehouden. De derde arrestatie was in Nieuwegein. De politie vond meer dan 35.000 kilo verboden vuurwerk. Volgens de AG hadden de verdachten maar één doel: “Veel geld verdienen. Aan regels en veiligheid hadden ze geen boodschap.”

Levensgevaarlijk
“En wat nu altijd zo vervelend is van illegale handel. Het gaat er niet alleen om dat er geen BTW wordt afgedragen”, zegt de AG in haar requisitoir. “Het belangrijkste is dat er een goede reden is om deze handel te verbieden, namelijk dat het veel te gevaarlijk is. Dat geldt voor drugs, maar ook voor illegaal vuurwerk. Bij drugs geldt het gevaar pas op termijn, bij vuurwerk kan één knal fataal zijn. <…/> En voor onbeholpen hobbyisten is het soort vuurwerk dat de politie aantrof in de bunkers in het Duitse Kevelaer levensgevaarlijk spul.”

Het gerechtshof in Amsterdam doet op 4 Juni om 13:30 uur uitspraak.