SEVENUM - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 33-jarige vrouw uit Polen veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar en 6 maanden. Zij wordt ervan beschuldigd haar ex-partner in zijn stacaravan te hebben gestoken met een mes, waarna hij is overleden. De
rechtbank Limburg heeft eerder een celstraf van 9 jaar opgelegd.


Op 4 december 2015 komt er een 112-melding binnen dat een man op de bank zou zitten en hevig zou bloeden. Ter plaatse treffen de agenten in de stacaravan een hevig bloedende man aan met een diepe steekwond in zijn borst. Er is nog geprobeerd om de man te reanimeren, maar het ambulancepersoneel constateerde dat de man al was overleden. Naast de man was er ook een vrouw aanwezig in de stacaravan, waarvan later blijkt dat zij de ex-partner van het slachtoffer is. Zij is aangehouden als verdachte.

In het mes gevallen

De vrouw heeft als verklaring gegeven dat toen zij in de keuken bij het aanrecht stond en vlees voor haar hond aan het snijden was, zij van achteren werd benaderd door het slachtoffer. Er heeft zich toen een schermutseling heeft afgespeeld, waarbij de vrouw met het mes in haar hand is omgedraaid en het slachtoffer vervolgens in het mes is het gevallen.

Het hof vindt het scenario dat de vrouw heeft geschetst niet aannemelijk. Daarbij merkt het hof op dat het mes waarmee het slachtoffer is gestoken, een ander mes betreft dan het mes waarmee de vrouw het vlees voor haar hond heeft gesneden. Daarnaast blijkt het bloedsporenonderzoek in de stacaravan niet te passen met het scenario van de vrouw.

Het hof oordeelt dat de vrouw willens en wetens heeft gehandeld en dat er dus sprake is van opzet. Zij heeft doelbewust het mes in de borst van het slachtoffer gestoken, waarbij het mes een steekwond van ongeveer 13,8 centimeter diep heeft veroorzaakt.

Hogere straf

Het hof legt een gevangenisstraf van 11 jaar en 6 maanden op. Het hof heeft hierbij onder andere rekening gehouden met het feit dat de vrouw na haar aanhouding aanvankelijk iedere betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer heeft ontkend. Ook heeft zij nooit volledige openheid van zaken gegeven en geen verantwoordelijkheid genomen voor haar handelen. Bovendien heeft zij geen berouw getoond over haar eigen handelen of spijt betuigd tegenover de nabestaanden. Het hof neemt in het bijzonder in aanmerking dat het slachtoffer is gedood in zijn eigen stacaravan.

De verdachte moet daarnaast een schadevergoeding aan de nabestaanden betalen van bijna 3.000 euro.