VENLO - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 61-jarige man veroordeeld tot 23 jaar cel. Hij heeft in 2012 twee andere mannen opdracht gegeven tot het plegen van een moord. Uiteindelijk werd de vrouw van het beoogde slachtoffer voor hun woning in Venlo doodgeschoten. De rechtbank Limburg legde de man eerder 24 jaar cel op. De medeverdachte en de schutter werden eerder al veroordeeld tot respectievelijk 14 en 20 jaar cel.


De man had ruzie over geld met het beoogde slachtoffer: die laatste zou nog ruim 6 ton van hem tegoed hebben. De man heeft daarop een medeverdachte gevraagd of hij iemand kende die het beoogde slachtoffer ‘uit de weg zou kunnen ruimen’. De medeverdachte heeft daarvoor toen een in Letland wonende schutter benaderd.


Op de avond van 25 oktober 2012 is de medeverdachte met de schutter naar de woning van het beoogde slachtoffer en zijn gezin gegaan. De medeverdachte heeft de schutter met een automatisch vuurwapen vlakbij de achterdeur neergezet en is zelf polshoogte gaan nemen. Toen de achterdeur openging heeft de schutter direct het vuur geopend. Het was echter niet het beoogde slachtoffer dat de deur opendeed, maar zijn 39-jarige vrouw. Zij overleed ter plekke als gevolg van meerdere schotwonden.


Het beoogde slachtoffer was eerder die dag vertrokken naar het buitenland. Tegen de politie verklaarde hij dat hij maar met één persoon problemen had, de man waar het in deze zaak om gaat.

Medeverdachte als kroongetuige

De medeverdachte die de schutter had geronseld, heeft met het Openbaar Ministerie een kroongetuigenovereenkomst gesloten. De medeverdachte heeft uitgebreid verklaard over de totstandkoming en uitvoering van de moordopdracht. Het hof twijfelt net als de rechtbank niet aan de betrouwbaarheid van de verklaringen. De alternatieve scenario’s die de verdediging heeft geschetst worden niet aannemelijk geacht.

Uitlokken en medeplegen van moord

Het hof veroordeelt de man voor het uitlokken en medeplegen van moord. Daarmee is die avond niet alleen een onschuldige vrouw uit het leven gerukt. Haar twee jonge kinderen die in de woning waren, hebben hun moeder veel te jong en onder gruwelijke omstandigheden moeten verliezen. Haar 12-jarige zoon heeft de hulpdiensten gebeld.


Het hof legt de man in principe 24 jaar cel op, maar vanwege de lange duur van het proces gaat daar 1 jaar van af. Een groot deel van de vorderingen die de nabestaanden hadden ingediend zijn afgewezen, deels omdat ze niet goed of voldoende waren onderbouwd.

De volledige uitspraak wordt zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd.