VENLO - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 25 en 23 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 11 en 10 jaar. Ze zijn schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag en wapenbezit. De destijds 19-jarige man schoot met het wapen van de toen 22-jarige man een 22-jarig slachtoffer dood na een ruzie. De rechtbank Limburg legde hen eerder gevangenisstraffen van 14 en 12 jaar op.

Confrontaties op straat
Op 1 november 2017 raakten de 2 mannen verwikkeld in een vechtpartij met een groep jongeren uit Blerick. De 2 mannen waren in de minderheid en werden geschopt en geslagen. Ook het latere slachtoffer mengde zich aan het eind in de vechtpartij. De 2 mannen wisten weg te komen en vluchtten ieder hun eigen weg, waarbij een van hen meerdere keren dreigend werd toegesproken, onder andere door het latere slachtoffer. De 25-jarige man heeft toen een vuurwapen opgehaald.

De 2 mannen kwamen elkaar weer tegen en werden opnieuw belaagd door het uiteindelijke slachtoffer en een vriend van hem. De 25-jarige man haalde het vuurwapen van het ‘lock’ af en gaf het aan de 23-jarige man, die ermee in de lucht schoot. Na deze vechtpartij gingen de betrokkenen opnieuw hun eigen weg. Maar toen het latere slachtoffer en zijn vriend even later weer kwamen aanrijden en het latere slachtoffer eerst de 25-jarige tegen de grond sloeg en vervolgens de 23-jarige man wilde aanvallen, schoot de 23-jarige man het slachtoffer neer. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Medeplegen doodslag
Hoewel de 23-jarige man de dodelijke schoten heeft gelost, wordt ook de 25-jarige man veroordeeld tot medeplegen doodslag. Dat komt omdat hij het vuurwapen heeft opgehaald en tijdens de confrontaties tweemaal schietklaar heeft gemaakt en daarna heeft teruggegeven aan de 23-jarige man, wetende dat er nieuwe confrontatie met de eerdere aanvallers te verwachten was.

Er is volgens het hof geen sprake van moord, omdat niet bewezen kan worden dat de 2 mannen met voorbedachte raad hebben gehandeld. De confrontatie die ertoe leidde dat de schoten werden gelost, werd bovendien gezocht door het slachtoffer en zijn vriend. In dat licht deed de advocaat in de zaak van de 23-jarige man een beroep op noodweer, dan wel noodweerexces.

Daar gaat het hof niet in mee. Weliswaar bestond de noodzaak om zich te verdedigen, maar het gericht afvuren van meerdere kogels op korte afstand van het slachtoffer staat niet in verhouding tot het geweld dat tegen hem werd gebruikt.

Op te leggen straffen
Het hof legt de 25-jarige man een gevangenisstraf van 11 jaar op. Eerder kreeg hij een gevangenisstraf van 14 jaar. Het hof heeft gekeken naar de straffen die voor medeplegen doodslag worden opgelegd. Die bedragen 9 tot 12 jaar. Omdat de man ook wordt veroordeeld voor het proberen te beïnvloeden van een andere getuige is zijn straf iets hoger dan van de 23-jarige man.

De 23-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar. Het hof heeft rekening gehouden met het feit dat hij bij de politie helder heeft verklaard over de confrontatie. Daarnaast had hij ten tijde van het feit een blanco strafblad.

De mannen moeten de nabestaanden van het slachtoffer gezamenlijk ruim 67.000 euro betalen. 60.000 euro daarvan is shockschade.

De uitspraken worden zo snel mogelijk gepubliceerd onder dit bericht.