LANDGRAAF - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de rechtbank in Roermond jarenlange celstraffen geëist tegen een 39-jarige vrouw uit Venlo, een 50-jarige man uit Geleen, een 59-jarige man uit Brunssum en een 51-jarige man uit Landgraaf. De vrouw en twee mannen worden er van verdacht een 39-jarige man uit Landgraaf in de nacht van 30 op 31 mei 2017 in zijn woning met opzet en met voorbedachten rade door messteken om het leven te hebben gebracht. De man uit Landgraaf wordt van medeplichtigheid beticht.


Woning

Twee voor het slachtoffer onbekende mannen werden, volgens de huidige verdenking, door de vrouw in die nacht in de woning toegelaten. Onder bedreiging van een vuurwapen is zij naar boven gestuurd om bij de kinderen te wachten. Vervolgens is het slachtoffer vastgebonden. Terwijl zijn vrouw en kinderen bovenaan de trap stonden te kijken, werd het slachtoffer meerdere keren met een mes in zijn bovenlichaam gestoken. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Een jaar later, in juni en juli 2018, zijn de verdachten aangehouden. Een DNA-spoor op de plaats van het delict heeft tot de identificatie van één van de verdachten geleid. Afgeluisterde telefoongesprekken leidden vervolgens tot de aanwijzing van de andere verdachten.

Eerdere verklaringen
De vrouw van het slachtoffer heeft eerder op zitting verklaard dat zij twee van de medeverdachten heeft gevraagd om met haar man te praten, omdat hij haar jarenlang zou hebben mishandeld en verkracht. Dat gesprek is uit de hand gelopen waarbij het slachtoffer met messteken om het leven is gebracht. Eén van de mannen heeft verklaard dat de vrouw hem heeft benaderd om haar man te vermoorden. Een van de medeverdachten heeft verklaard dat ze het slachtoffer wel ‘een lesje wilden leren’, maar nooit de intentie hadden hem echt te vermoorden. Dit is in opdracht van de vrouw gedaan voor een geldbedrag van 120.000 euro na de verkoop van het huis.

Onderzoek
Onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie uitgewezen dat de 39-jarige vrouw het plan heeft gesmeed haar man te vermoorden. Twee mannen hebben het plan uitgevoerd, de derde man heeft ervan af geweten, maar was niet in de woning. De officier van justitie vindt een onvoorwaardelijke straf van vierentwintig jaar gepast voor de man (50) uit Geleen voor het medeplegen van moord. Ook acht de officier van justitie een onvoorwaardelijke celstraf van achttien jaar gepast voor de vrouw (39) uit Venlo en de man (59) uit Brunssum voor het medeplegen van moord. Voor de man (51) uit Landgraaf is de eis zes jaar onvoorwaardelijke celstraf voor medeplichtigheid aan moord.

Zitting hervat
Het proces voor de rechtbank in Roermond werd eind mei onderbroken. In deze omvangrijke zaak, waarbij meerdere getuigen in het buitenland moesten worden verhoord, waren te weinig zittingsdagen gepland. Sinds hun aanhouding in 2018 zitten de drie hoofdverdachten in voorarrest. De 59-jarige man uit Landgraaf is na enkele maanden op vrije voeten gesteld.

Minderjarige verdachte
In deze zaak is ook een minderjarige verdachte in beeld, die volgens het Openbaar Ministerie meineed heeft gepleegd toen deze eerder in de zaak onder ede werd verhoord als getuige bij de rechter-commissaris. De verdachte, die een familieband heeft met de hoofdverdachte en het dodelijke slachtoffer, was op dat moment minderjarig. Dat betekent dat deze zaak vanwege de verdenking van meineed tegen de verdachte op 27 november aanstaande achter gesloten deuren wordt behandeld.

De zaak tegen de vier verdachten wordt voortgezet op 18 november aanstaande.