VENLO - De burgemeester heeft besloten dat het bedrijfspand en het buitenterrein van een metaalrecyclingbedrijf wordt gesloten voor 12 maanden. Bij een inval van de politie zijn daar 3233 druppelflesjes hennepolie en henneptoppen gevonden. De exploitanten van het bedrijf hebben de voorzieningenrechter gevraagd dat besluit te schorsen zolang het bezwaarschrift tegen dat besluit in behandeling is. Dat verzoek is afgewezen.

Oordeel van de rechtbank

De voorzieningenrechter is van oordeel dat voldoende is komen vast te staan dat het om verboden drugs gaat en dat de exploitanten zich niet op onwetendheid kunnen beroepen. Hij is het ook met de burgemeester eens dat het om een ernstige overtreding gaat. Bovendien is gebleken dat er ook andere illegale praktijken in het bedrijfspand zijn geweest, wat erop wijst dat er een aanzienlijk risico voor herhaling is.

De exploitanten hebben aangevoerd dat de sluiting heel grote gevolgen heeft, omdat dit tot beëindiging van het bedrijf en ontslag van de werknemers kan leiden. Zij beroepen zich erop dat de leiding van het bedrijf inmiddels door de vader is overgedragen aan zijn zoon en dat er maatregelen worden genomen om illegale praktijken aan te pakken.

De voorzieningenrechter acht de kans aanwezig dat dit voor de burgemeester aanleiding zal zijn om het perceel korter dan twaalf maanden te sluiten of om slechts een deel van het perceel te sluiten. Maar dat is onvoldoende reden om te oordelen dat de periode van volledige sluiting korter moet zijn dan de tijd die nodig is om een besluit op het bezwaarschrift te nemen. Daarom wijst de voorzieningenrechter het verzoek af en moet het bedrijf voorlopig dicht.