VENRAY - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Roermond 4 jaar gevangenisstraf geëist waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar en acht voorwaarden, waaronder een locatieverbod voor Venray. De man wordt verdacht van het maken van kinderporno, online aanranding, bedreiging, afpersing en identiteitsfraude door minderjarige slachtoffers te dwingen naaktfoto’s en –video’s te maken.“

De 34-jarige man heeft kinderen als object gebruikt”, zegt de Officier van Justitie. “Hij heeft de veelal jonge slachtoffers, die nog volop in ontwikkeling zijn, grof beschadigd. Hoewel verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht, was hij slim en intelligent genoeg om te weten wat hij deed. Jarenlang hield de verdachte zich bezig met jonge meisjes en is daarbij uiterst berekenend, planmatig en doordacht te werk gegaan.”

Slachtoffers
De verdachte zocht zijn slachtoffers van de zogenaamde sexting vooral via leerlingen van het Raayland College in Venray of bij de stichting ‘Wauw’ in zijn woonplaats waarvan hij vrijwilliger was. Een stichting die zich richt op kinderen en jongeren met een beperking. Het gaat in totaal om ten minste tien kwetsbare, minderjarige meisjes tussen de dertien en zestien jaar die online werden gedwongen tot het maken en doorsturen van naaktafbeeldingen van zichzelf. De meisjes werden meestal via WhatsApp benaderd en kregen van een of meerdere personen, in werkelijkheid steeds de verdachte, de opdracht naaktfoto’s of –video’s te maken. Daarbij werden zij onder druk gezet.

Verklaring
De verdachte heeft alle feiten bekend. Daarbij gaf hij aan dat hij tot zijn daden is gekomen, omdat hij onder druk is gezet door mensen die hem via internet hadden benaderd. Zij wisten, volgens de verdachte, dat hij met jonge meisjes werkte en dreigden persoonlijke informatie naar buiten te brengen als hij geen beeldmateriaal zou leveren. Volgens de Officier van Justitie is dit een ongeloofwaardig scenario en heeft de verdachte zelf alles opgezet.

Maatschappelijke onrust
Via speciale software heeft de verdachte bovendien gebruik gemaakt van de telefoonnummers van zes onschuldige jongens die ten onrechte en in een eerder stadium als verdachten zijn aangemerkt. Naast de schade en het leed dat ook dit heeft opgeleverd, heeft de verdachte voor veel maatschappelijke onrust gezorgd in Venray.

De uitspraak van de rechter is over twee weken.