VENLO - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak voor witwassen door een 46-jarige man uit Venlo. Het OM is van mening dat naast de hypotheekfraude, waarvoor wel een veroordeling is uitgesproken, ook het witwassen wettig en overtuigend bewezen kan worden.


De rechtbank heeft geoordeeld dat het Venlose gemeenteraadslid een bedrag van 101.606,09 euro niet kon verantwoorden op basis van zijn legale inkomen. Desondanks oordeelde de rechtbank dat er geen bewijs is voor witwassen. Over een periode van vier jaar is dit volgens de rechter geen groot bedrag. Ook omdat er rekening moet worden gehouden met een foutmarge en niet duidelijk is uit welke strafbare feiten dit geld afkomstig zou zijn.

Strafbare feiten
Het OM kan zich niet vinden in het oordeel van de rechter en vindt het bedrag van 101.606,09 euro aanzienlijk. Ook omdat het bedrag grotendeels betrekking heeft op twee verbouwingen. Daarnaast is al ruimschoots rekening gehouden met een foutmarge. Verder is het voor een veroordeling niet nodig dat er aanwijzingen zijn voor de strafbare feiten waaruit het geld afkomstig zou zijn. Overigens zijn deze aanwijzingen er volgens het OM wel degelijk.

Panden
Het witgewassen geld investeerde het Venlose gemeenteraadslid in het kopen en verbouwen van panden, die hij vervolgens verkocht of verhuurde. Dat leverde hem een wederrechtelijk verkregen voordeel op van zo’n 474.000 euro.

Valsheid in geschrifte
De verdachte werd samen met zijn 41–jarige partner door de rechter wel veroordeeld voor het plegen van valsheid in geschrifte en oplichting in 2008 om een hypotheeklening te krijgen. Hiervoor legde de rechtbank hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden op en twee maanden voor zijn partner. De verdachte ging in hoger beroep tegen deze straf.

Het OM eiste onlangs zestien maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.