REUVER - Het Openbaar Ministerie heeft de strafzaak tegen een 19-jarige verdachte van terrorisme geseponeerd. De man uit Reuver is vorig jaar april ten onrechte aangemerkt als verdachte van deelneming aan een terroristische organisatie en aangehouden. Hij blijkt na onderzoek door de politie niets met terrorisme te maken te hebben.

De man maakte deel uit van een chatgroep op Telegram, waarvan een andere deelnemer in Frankrijk was aangehouden omdat zij een zelfmoordaanslag op een kerk zou willen plegen. Bij haar thuis werden steekwapens en een zelfgemaakt explosief aangetroffen.

Ambtsbericht AIVD
De jongeman uit Reuver werd aangehouden na een ambtsbericht van de AIVD. Bij hem thuis werden geen wapens, explosieven of jihadistisch materiaal gevonden. Na enkele weken van voorlopige hechtenis heeft het gerechtshof de verdachte in vrijheid gesteld.

Het politieonderzoek maakte duidelijk dat binnen de chatgroep islamitische liederen, waaronder ook jihadistische liedjes, werden gedeeld. Uit niets is gebleken dat de man aan aanhanger van IS is of het jihadistische gedachtegoed zou aanhangen. Integendeel, het politieonderzoek wijst uit dat de man er duidelijk afkeer van heeft. De Franse autoriteiten hebben bevestigd dat de Nederlander geen enkele betrokkenheid had bij het aanslagplan van de aangehouden vrouw.

De man is door de officier van justitie op de hoogte gebracht van de sepotbeslissing.