MEERLO - De rechtbank Limburg heeft op 16 juli 2020 een 39-jarige man uit Belfeld veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf wegens doodslag en brandstichting. De verdachte is ook veroordeeld voor het bezit van verdovende middelen.

Doodslag en brandstichting
Op 23 januari 2019 is verdachte naar het chalet van het slachtoffer gegaan in Meerlo. In het chalet is er vervolgens een worsteling ontstaan waarbij verdachte het slachtoffer heeft verwurgd. Daarna heeft verdachte het chalet in brand gestoken en het slachtoffer daar in achtergelaten.

Er is onvoldoende bewijs dat er sprake is van voorbedachte raad. Verdachte wordt dan ook vrijgesproken van moord.

Zelfverdediging
De verdachte heeft aangegeven dat er sprake was van zelfverdediging (noodweer) omdat het slachtoffer hem aanviel met een mes. De rechtbank heeft geoordeeld dat niet verdachte, maar juist het slachtoffer het recht tot zelfverdediging had. Verdachte heeft het slachtoffer meteen bij binnenkomst vastgepakt en het chalet ingeduwd. Het slachtoffer kwam vervolgens met zijn rug tegen de tafel/bank aan en verdachte hing daarbij over hem heen. Hierop mocht het slachtoffer zichzelf verdedigen en was het pakken van het mes gerechtvaardigd omdat verdachte fysiek veel sterker was dan het slachtoffer.

Straf
De rechtbank heeft bij de bepaling van de staf in het bijzonder rekening gehouden met het feit dat verdachte geen hulp heeft geboden of deze hulp heeft ingeschakeld nadat hij constateerde dat het slachtoffer geen hartslag meer had. Verdachte heeft in plaats daarvan eerst via de telefoon van het slachtoffer een bericht gestuurd om het op een zelfmoord te laten lijken en daarna het chalet in brand gestoken om zijn sporen te wissen. Door deze brandstichting is het lichaam van het slachtoffer vrijwel geheel verbrand en verkoold teruggevonden. De nabestaanden, onder wie de 3 jonge kinderen van het slachtoffer, moeten leven met de wetenschap dat dit alles is gebeurd met hun dierbare en zij hebben geen kans gehad om op een gepaste manier afscheid te nemen. Het is gebleken dat verdachte met de kinderen van het slachtoffer een bijzondere band had en het zal voor hen extra schokkend zijn dat het juist verdachte is geweest die dit hun vader heeft aangedaan. Uiteindelijk heeft verdachte een verklaring afgelegd die voor de bewezenverklaring essentieel was en waaruit ook blijkt van de problematische relatie met het slachtoffer. Hoewel het zeer invoelbaar is dat verdachte die bewuste avond witheet was na de zoveelste confrontatie, is de handelwijze waar hij vervolgens voor koos buiten alle proporties en heeft verdachte daarmee zeer veel leed veroorzaakt.