HORST - Een 22-jarige man is door gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 3 maanden cel, 240 uur taakstraf en een rijontzegging van 3 jaar. Hij veroorzaakte in 2018 een dodelijk verkeersongeval. De rechtbank Limburg legde hem eerder 15 maanden cel op waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

In de nacht van 15 juli 2018 reed de man – die toen enkele maanden zijn rijbewijs had – met twee vrienden en een vriendin door de bebouwde kom van Horst. Hij reed ongeveer twee keer zo hard dan de maximaal toegestane snelheid. Hij is tegen een stoeprand gebotst en vervolgens uit de bocht gevlogen. Een van de vrienden en de vriendin zijn hierdoor uit de auto geslingerd. Het meisje overleed ter plekke, de twee jongens raakten zwaar gewond.

Geen controle over het voertuig
In eerste instantie verklaarde de man dat hij de controle over het voertuig kwijtraakte doordat hij de stoeprand raakte en dat wilde corrigeren. Na lang doorvragen in hoger beroep gaf hij echter toe dat hij door zijn hoge snelheid de controle over de auto was verloren en daarna de stoeprand raakte.

Met de rechtbank is het hof van oordeel dat de man de bewuste keuze heeft gemaakt om terwijl er een maximumsnelheid van 50 km gold, veel te hard te rijden met het fatale ongeluk tot gevolg. Daarmee heeft hij zich zeer onvoorzichtig en onoplettend gedragen. De man heeft onverantwoorde risico's genomen met zowel zijn eigen leven als met dat van zijn passagiers. Op indringende wijze hebben de nabestaanden ter zitting naar voren gebracht welk leed het verlies van hun dochter en zus heeft te weeg gebracht.

Oordeel van het hof
Het hof heeft bij het bepalen van de straf onder andere gelet op straffen die voor soortgelijke feiten worden opgelegd en de persoonlijke omstandigheden van de man. Daarbij is ook de houding van de man tijdens het proces meegewogen. De man heeft spijt betuigd ten opzichte van de nabestaanden en de slachtoffers.

Al met al vindt het hof een celstraf van 3 maanden, samen met een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van 3 jaar een passende straf.