NOORDWIJK AAN ZEE - Ook tijdens de zomervakantie opent Museum Engelandvaarders haar deuren voor jongeren, ouderen en gezinnen. Het museum laat met de vraag ‘Wat zou jij doen?’ jong en oud nadenken over deze, nog steeds actuele, vraag. Het antwoord kan in oorlogstijd grote invloed hebben op de levens van naasten. Mede vanwege de locatie in de Noordwijkse duinen is een bezoek aan het museum de ideale uitstap.


Educatieve Escape Game vanaf 14 juli 7 weken gratis
Om een antwoord op de vraag te vormen, kruipen bezoekers tijdens de interactieve Escape Game in de huid van een Engelandvaarder. Zo voeren zij tussen de museumcollectie op een tablet opdrachten uit en maken zij al spelend kennis met een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Jong en oud leert hoe een verzetsgroep opereert, maar komt ook oog in oog te staan met levensbepalende keuzes die men nog niet zo lang geleden onder de druk van de oorlog moest maken.
Meer weten over de educatieve Escape Game? Bekijk via deze link de Cultuurvlog van ‘shot of culture’ over Museum Engelandvaarders.

Uitgebreide collectie, persoonlijke verhalen en familienaam-archief
Naast de tijdelijk gratis te bespelen Escape Game bevat het museum, dat gevestigd is in een munitiebunker, ook uitgebreide collecties, audiovisuele presentaties en persoonlijke verhalen van Engelandvaarders. Ook is er een kenniscentrum boordevol informatie over de helden en hun helpers. Dit kenniscentrum wordt, mede door contacten met de families en onderzoek in (inter)nationale archieven, voortdurend uitgebreid. Het is zelfs mogelijk om als bezoeker op familienamen te zoeken.


Wie of wat zijn Engelandvaarders eigenlijk?
Engelandvaarders zijn mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet Nederland ontsnapten om zich in Engeland aan te sluiten bij de geallieerde strijdkrachten. Deze helden wisten door vluchtroutes via België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Zweden en Rusland uit handen te blijven van de bezetters om vervolgens terug te vechten. Ruim 2.000 Nederlanders slaagden erin om de geallieerden te bereiken, een veelvoud niet.